Digitalisaatiolla ennakoivaa terveydenhuoltoa

Precordior Oy voitti tammikuussa Vuoden Terveysinnovaatio -palkinnon terveysalan Health Awards -kilpailussa. Precordior on kehittänyt sydämen eteisvärinän tunnistavan älypuhelinsovelluksen, joka toteaa sydämen eteisvärinän hyödyntäen puhelimen omia sensoreita. Toimitusjohtaja Juuso Blomster kertoo yrityksen tunnelmista ja suunnitelmista.

 

Mitä Precordiorille kuuluu nyt? Joko juhlahumusta on selvitty?

Kiitos hyvin menee ja juhlahumusta on selvitty. Health Awards -voitto toi meille paljon positiivista huomiota ja yhteydenottoja ja tietysti ilahdutti meitä kovasti. Voiton jälkeen olemme edenneet suunnitelmiemme mukaan. Sovelluksemme sai helmikuussa lääkinnällisen laitteen luvan ja sen pilotointi koittaa nyt toukokuussa, ja isompi lanseeraus elo-syyskuussa.

 

Mikä sinua on erityisesti innostanut ja motivoinut sovellusta kehitettäessä?

Lääkärin työssä pystyn hoitamaan vain yhtä ihmistä kerrallaan. Yrityksenä voimme ratkaisullamme auttaa useita ihmisiä samanaikaisesti. Kun kalliita laitteistoja ei tarvita, voimme tuottaa ihmisten käyttöön perinteisesti kalliiksi koettuja palveluita huomattavasti edullisemmin. Eteisvärinä on yleisin sydämen rytmihäiriö, johon sairastuu länsimaisessa väestössä elinaikanaan noin joka neljäs 40 vuotta täyttäneistä. Se on usein oireeton tai vähäoireinen, ja monista rytmihäiriöistä poiketen vaarallinen myös oireettomana sen aiheuttaman aivoinfarktin, sydämen vajaatoiminnan ja kuoleman riskin vuoksi. Sovelluksemme on esimerkki innovaatiosta, jolla on mahdollisuus pelastaa ihmishenkiä.

 

Mikä on mielestäsi terveysinnovaatioiden ja uuden teknologian hyödyntämisen suurin tehtävä tällä hetkellä ja miksi niitä tarvitaan?

Digitalisaatio tarjoaa mahdollisuuden erityisesti ennakoivaan ja ehkäisevään terveydenhuoltoon. Teknologian hyödyntäminen useammin toistuvana terveyden mittaamisena siirtää vastuuta myös ihmisille itselleen ja parantaa mahdollisuuksia huolehtia terveydestä itse, kun verrataan perinteiseen lääkärin vastaanotolla tapahtuvan seurantaan. Digitalisaation myötä syntyy parempi käsitys siitä, mitä terveys on ja miten voin itse siihen vaikuttaa. Erilaiset innovaatiot ovat avain aiempaa monipuolisempaan huolenpitoon ja sairauksien ehkäisyyn. Esimerkiksi meidän kehittämämme sovellus auttaa lääkäriä hoitamaan potilasta oikeaan aikaan ja ennakoivat toimenpiteet voidaan aloittaa ennen kuin suurempia terveysongelmia syntyy.

 

Miksi terveysalan toimijoiden palkitseminen on mielestänne tärkeää ja mitä Health Awards -voitto teille merkitsi?

Voitto oli meille tärkeä tunnustus ja se myös vahvisti käsitystä siitä, että olemme oikean asian äärellä ja teemme asioita, jotka ovat merkittäviä.

 

Mitä haluaisit sanoa alkuvaiheessa oleville terveysalan start-up -yrityksille juuri nyt?

Pidän tärkeänä, että toiminnan lähtökohtana on selkeä kliininen käyttötarve, jota lähdetään ratkaisemaan. Laadukas ja laaja tutkimustieto sekä käyttötarpeeseen osoitettu näyttö olisi hyvä olla kaiken kehitystyön mukana. Nämä ovat mielestäni kulmakivet, joiden päälle potentiaalista toimintaa kannattaa rakentaa.