Patrik Borg on ravitsemustieteilijä ja lihavuustutkija, jonka erikoisalaa ovat pysyvät elintapamuutokset.

Erityisosaamisesi terveyden edistämisen näkökulmasta?

Olen ollut mukana ravitsemuksen ja muidenkin elintapamuutosten yksilötyössä, ryhmäohjauskehityksessä, digitaalisessa kehityksessä ja aihepiirin tutkimuksessa. Näiden yhdistäminen terveyttä pitkäjänteisestä tukevalla tavalla on vahvuusaluettani.

Miksi terveysalan toimijoiden palkitseminen / Health Awards on mielestäsi tärkeä?

Suomessa on paljon innovatiivisia alkuvaiheen yrityksiä, tuotteita ja konsepteja, jotka eivät kuitenkaan pääse erottautumaan. Kun hidas alkuvaihe ei anna mahdollisuuksia riittävään tuotekehitykseen niin lopulta itse tuotekin jää helposti puolivillaiseksi. Hyvien konseptien ansaittu esiinnosto on aina hieno kannuste ja apu näille.

Miksi terveysinnovaatioita tarvitaan?

Keskeisimpienkin hyvinvointiongelmiemme laajuus on sitä luokkaa, että perinteisillä keinoilla ei ole mahdollisuutta auttaa riittävän monia voimaan paremmin. Tarvitsemme uudenlaisia innovaatioita hyvin skaalautuvaan toimintaan ja tuloksellisempaan terveyden edistämiseen.

Onko Suomessa mielestäsi terveysalan kansainvälistä erityisosaamista?

On, monilla alueilla. Ja jos ei aina erityisosaamista niin riittävää osaamista.

Mikä on suomalaisen terveyden edistämisen suurin tehtävä lähivuosina?

Todellinen tarve on tuottaa yhä parempia ratkaisuja keskeisiin kansanterveys- ja hyvinvointiongelmiimme aiheissa masennus, ylipaino sekä tuki- ja liikuntaelimistön sairaudet. Miten näiden asioiden ehkäisy ja hoito tavoittaa useammat ja miten se toteutetaan tehokkaammalla tavalla. Se ei ole mahdotonta, mutta edellyttää sekä yhteistyöhalukkuutta toimijoiden kesken sekä tuotekehitystä ja innovaatioiden tukemista. On ilman muuta sitten bonus jos ja kun näitä ratkaisuja voidaan viedä ulkomaille.

Mikä terveysalalla työskentelyssä on innostavinta?

Voi auttaa ihmisiä. Sen päälle viimeisten viiden vuoden aikana ala on muuttunut kutkuttavan eloisaksi. Itse saan tasaisesti meilissä kiitoksia ihmisiltä eikä tarvitse spekuloida, onko työlläni merkitystä ja autanko ihmisiä. Kaikella työllä on merkitystä, mutta minulla on onnellinen tilanne kun saan kovin suoraa palautetta ihmisiltä.

Health Awards 2018 -tuomaristo