Liisa Koivula

Lääketieteeseen, lääketeollisuuteen ja terveyteen erikoistunut toimittaja ja tiedottaja. Parhaillaan viestintäsuunnittelijana Aivoliiton Korvaamaton kovalevy -hankkeessa.

Erityisosaamisesi terveyden edistämisen näkökulmasta?

Viestintä on terveydenedistämisen ydintoimintoja, sillä mitään ei tapahdu ilman oikeaa tietoa. Toisaalta pelkkä tieto ei saa aikaiseksi tekoja ja toimintaa. Siksi viestijän pitää ymmärtää kohderyhmiään ja muotoilla viestinsä siten, että vastaanottaja huomaa tiedon olevan juuri hänelle tärkeä ja ehkä jopa käyttökelpoinen. Tätä viestimisen taitoa olen opetellut ja jotakin siitä oppinutkin. Tieteen popularisointi on lempilajini.

Miksi terveysalan toimijoiden palkitseminen / Health Awards on mielestäsi tärkeä?

Hyvä työ ansaitsee tulla nähdyksi ja palkituksi, ja tunnustus kannustaa aina. Terveysalalla saavutukset tulevat harvoin nopeasti, ne vaativat pitkää ja johdonmukaista työtä, joka on paljolti arkista puurtamista. Tämä pätee, olipa kyse kansanterveydestä tai maailmanluokan terveyskeksinnöstä. On upeaa, että aherrus tällä saralla huomataan ja sitä juhlitaan.

Mihin terveysinnovaatioita tarvitaan?

Jotta sekä yksilöillä ja yhteisöillä olisi mahdollisuus tavoitella hyvää elämää ilman, että sairaudet tai toimintarajoitteet kahlitsisivat parhaita pyrkimyksiämme.

Onko Suomessa mielestäsi terveysalan kansainvälistä erityisosaamista?

Kyllä on, ja lisää tulee, erityisesti digitaaliset terveydenhuollon ja sairaudenhoidon ratkaisut edustavat osaamista, josta muualla otetaan vielä mallia. Suomalainen aivo- ja syöpätutkimus ovat huippua ja uskon, että täkäläinen ilmasto-osaaminen on tärkeässä roolissa, kun maailma hakee keinoja ilmastonmuutoksen – joka on yksi suurimpia terveysuhkiamme – torjuntaan.

Mikä on suomalaisen terveyden edistämisen suurin tehtävä lähivuosina?

Saada lopultakin suuret kansantaudit perääntymään ja estää terveyden eriarvoistuminen.

Mikä terveysalalla työskentelyssä on innostavinta?

Se, että saa olla tekemässä hyvää ja levittämässä toivoa. Terveydenedistäminen on ratkaisukeskeistä bisnestä.

Kuka/mikä on suomalaisen terveyden edistämisen esikuvasi?

Terveyden edistäminen ja varsinkin terveysviestintä ovat välillä taidetta, mutta niiden pohjan tulee olla vankasti tieteessä. Ihailen suomalaisia viestintäviisaita tiedenaisia kuten Johanna Ivaskaa, Sirpa Jalkasta, Tarja Stenbergiä, Minna Huotilaista, Mari Tervaniemeä ja Mona Moisalaa. Erityisellä kunnioituksella muistan Leena Peltonen-Palotietä.